Livet i Klarälvsdalen för 100 år sedan

På Kulturafton 19 mars 2022 berättade Ulf Magnusson i ord och bild om livet i Klarälvsdalen för 100 år sedan. Ulf har genom kontakter i Ransäter och Ransberg fått ta del av innehållet i några lådor från en vind. Fyndet utgjordes av glasplåtar, dvs den tidens fotofilm, som en 17-årig yngling, Karl Olsson, tagit runt sekelskiftet 1900. Ulf har genom gediget arbete och fotografiskt kunnande omvandlat glasplåtarna till digitala bilder.
Ulf berättar
Enligt Ulf kunde föredraget också heta Karl Olsson – Berättelsen om en ung man med kamera. Man vet inte varför Karl Olsson, som var en bondpojke med två yngre syskon, ville och kunde köpa en kamera i slutet av 1800-talet. Man vet inte heller hur han lärde sig att fotografera och framför allt inte hur han kunde framkalla bilderna utan fotoateljé och med de komplicerade metoder som fanns. Ett mysterium är också varför hans bilder packades ner i lådor och placerades på en vind. Hade bilderna inget värde för honom längre och vart tog han själv vägen. Fortsatte han att fotografera?
Ulf har gjort ett enastående arbete med att ta hand om glasplåtarna och omvandla dem till digitala bilder och ha kvar skärpan på bilderna. Ulf har också ägnat mycket tid i Ransätersbygden med Ransbergs herrgård och gårdarna runt omkring för att koppla ihop personerna på bilderna med vilka dessa personer var i verkligheten och hur de levde i dåtidens samhälle.
Musikstund i kyrkan
Nyförälskade

Karl var framför allt porträttfotograf men fotograferade också naturen i Klarälvsdalen under olika årstider och de som utförde arbete t.ex. under skördetiden. Han hade en fin stilkänsla för hur han skulle fotografera för att få så bra bilder som möjligt, vilket gällde både naturscenerier och bilder på hus, gårdar och herrgårdar.

Vid porträttfotografering var personerna nästan alltid uppklädda i sina bästa kläder. Männen var klädda i kostym, vit skjorta med hög krage och hatt eller keps. Kvinnorna hade höghalsade klänningar och ofta fantastiska hattar, som ibland var ofantligt stora. Flickorna hade sina bästa klänningar och pojkarna var klädda i kostym och byxor som slutade nedanför knät. Även vintertid var männen klädda i kostym och vit skjorta och utan ytterplagg om de stod på en sparkstötting eller åkte skidor.  Sommartid och när Karl fotograferade sina syskon kunde de ibland vara mer vardagsklädda. Det fanns också bilder från en byggarbetsplats där männen jobbade i sina arbetskläder.

För att kunna fotografera inomhus behövdes blixt, som på den här tiden var ganska primitiv. En extra person fick hålla blixten och då gällde det att samordna fotograferandet med blixtutlösningen (nästan som tomtebloss).

På många bilder ser man Tage Erlanders syster Anna, som man förstår var en viktig person i Ransäter. En liten, mager kvinna, som alltid ser allvarlig ut finns också med på många bilder. Ulf berättar en ganska sorglig historia om denna kvinna, som redan i tonåren blir gravid utan att vara gift. Hon blir utstött även av sin egen familj men lyckas ändå försörja sin son. Så småningom gifter hon sig och får en dotter. Mannen avlider ganska snart och hon blir ensam igen och får leva under små ekonomiska förhållanden med sina två barn.  

Vi som lyssnade fick en jättefin bild av livet och människorna i Klarälvsdalen i början av 1900-talet, som sannolikt också speglade livet i Sverige.