Vårutflykt till Marstrand 15 maj 2022

Ett antal förväntansfulla gillesmedlemmar träffades på Marstrand i strålande väder för rundvandring och lunch den 15:e maj.

Vid rundvandringen gick vi längs hamnen och passerade Strandverket, som ofta har intressanta konstutställningar. Därefter började vandringen upp mot Carlstens Fästning. På vägen passerades ett stort antal välvårdade vackra hus med mycket snickarglädje. 

Marstrands kyrka, som uppfördes under 1300-talet anses som den vackraste medeltidskyrkan i Bohuslän.
I detta hus bodde Selma Lagerlöf när hon skrev Herr Arnes Penningar
Carlstens Fästning började byggas redan i mitten av 1600-talet och det är Carl X Gustav som gett namnet åt fästningen. Fästningen har varit belägrad två gånger, men sedan 1720 har den varit i svensk ägo.
Det ståtliga Societetshuset byggdes på1800-talet. Framför ligger Kungsplanen med en byst av kung Oskar II, som besökte Marstrand under 20 somrar. Under denna period inleddes Marstrands ”oscarianska” guldålder som societetens sommarparadis.
Inte långt från Societetshuset ligger ett ståtligt hus kallad Alphyddan. Till vänster om villan står Skandinaviens första synagoga, som invigdes 1782. En liten grupp judar, kunde med kung Gustaf III:s välsignelse bosätta sig i Marstrand 1779 där de fritt kunde utöva sin religion. Byggnaden har ett fyrkantigt torn med urtavlor i tre riktningar. Enligt skrönan hade församlingen råkat i luven med en granne i den fjärde riktningen och unnade honom inte förmånen att kunna se hur mycket klockan var.

Rundvandringen slutade vid Marstrands Värdshus där vi intog en mycket god lunch.