Wermlands Gille i Göteborg firar 150-årsjubileum 1 okt 2022

Samlingsbild av alla deltagarna i Jubileumsfesten i Frimurasalongernas festvåning

Lördagen den 1 oktober 2022 gick Wermlands Gilles 150-årsjubileum av stapeln. Vi hade bokat     Frimurarlogens stiliga samlingslokaler på Södra Hamngatan 31 i centrala Göteborg. I jubileet deltog totalt 59 personer, de allra flesta medlemmar i Gillet, men också några släktingar/bekanta var inbjudna.

Kvällen började med mingel och bubbel i en sal nära foajén vid 17-tiden på kvällen. Här hälsade Gillets ordförande Linnéa Lillienberg alla välkomna till denna jubileumsfest och utbringade kvällens första skål för Gillet! Det skulle bli flera…

Sedan tågade vi alla in i den pampiga Pelarsalen för att inta en 3-rätters middag. Innan vi satte oss till bords passade vi dock på att föreviga denna historiska kväll genom att samla samtliga gäster för en gemensam bild.

Frimurarsalongerna stod för maten och kvällens meny bestod förrätten av en skaldjursbakelse toppad med löjrom, huvudrätten utgjordes av långbakad kalventrecote på säsongens grönsaker, rödvinsreduktion och potatisbakelse smaksatt med västerbottenost och basilika. Till dessert fick vi njuta av en chokladmoussebakelse med hallon. Till detta bjöds givetvis både vitt och rött vin.

När alla hittat sin plats vid de runda borden inledde ordföranden festen med ett välkomsttal där hon framhöll att det var fantastiskt att så många kunde komma på 150 årsjubileet och att vi kan ha jubileet i dessa vackra lokaler. Hon berättade också om att Wermlands Gille haft som tradition att fira jubileer med stora fester. 25-årsjubileet, som firades på Grand Hotel 1897, var enligt en notis i Handelstidningen, en av den vinterns mest lyckade fester i Göteborg. Man firade inget 50-årsjubileum men 60-årsjubileet firades 1932 med storslagen fest på Grand Hotel med tal av ordföranden Torgny Segerstedt. Jubileer firades vart tionde år fram till 120-årsjubileet, som hölls hemma hos Gösta och Doris Bränholm. Efter 125-årsjubiléet 1997 har man inte firat något jubileum förrän i år. Därför är det extra roligt att vi nu kan fira 150-årsminnet av Wermlands Gilles bildande. Ordföranden avslutade med att skåla för en trevlig jubileumsafton.

Styrelseledamoten Lennart Nilsson talade om jubileumsskriften och Gillets historia i stora drag och nämnde specifikt Torgny Segerstedts tid som ordförande. Charlie Karlsson talade om Wermlands Gilles grundare, vilka de var och vilken betydelse dessa grosshandlare (för det var de nästan allihopa) hade inom både politik och handel i den tidens Göteborg.

Kvällen toastmaster Erik Schoster hade dagen till ära komponerat ”Eriks Jubileumsvisa” som glatt sjöngs av alla. Förutom att ha koll på vems tur det var att uppträda respektive hålla tal läste Erik själv också Frödingdikten ”Tre kärringar i en backe”.

Gillets egen speleman Dan Olsson bjöd på välklingande fiolspel under kvällens gång, flera gånger tillsammans med dottern Agnes. Bland annat den nästan obligatoriska (vid Gillets jubileumsfester vill säga) Jössehäradspolskan som fick inleda kvällens musikaliska inslag direkt efter ordförandens välkomsttal.

Till jubileet hade hertigen av Värmland H.K.H. prins Carl Philip med fru Sofia inbjudits liksom andra Värmlandsgillen. Tyvärr kunde inte dessa komma och gillesvärdinnan Carina Johnson läste upp tackbreven från dessa.

Under kvällen anmäldes ytterligare talare. Leif Ronge och Per Anders Örtendahl talade båda om Värmlandsbrukens betydelse för Göteborg och betydelsen av bildandet av Wermlands Gille. Per Anders tackade också för maten och för att styrelsen arrangerat denna fest på ett föredömligt sätt. Han avslutade med att berätta en rolig historia för det gör man på stora kalas i Värmland.

Givetvis hann vi också med att sjunga Värmlandsvisan stående kring borden innan det var dags för nästa musikaliska inslag, nämligen Chalmersspexarna. Efter desserten intog dessa 4 spexande herrar, Robert Källgren, Hans Lackeus (ECE), Leif Bergström och Lars-Erik Norrström (pianist) scenen. De sjöng scener ur olika chalmersspex från 50- och 60-talet som Anna eller de tre musketörerna, Katarina, Richard III, Nebukadnessar, Montezuma och Charles II. ECE, som är från Grums sjöng Frödings ”Tre kärringar i en backe” tonsatt av Sven Ingvars och berättade Frödinghistorien ”Pluggen” på äkta värmländska. Spexarna avslutade det mycket uppskattade framträdandet med att sjunga ”Tavaritj vårt liv är härligt”.

Tillfällen fanns också under kvällen för inbjudna gäster att utbrista i sång, t ex diverse snaps- och andra dryckesvisor vägledda av Dan Olsson vid pianot.

Även om några gäster begav sig hemåt efter spexarnas uppträdande var det stora flertalet kvar och festade till kl 23 då vi var tvungna att lämna lokalerna.

Under jubileumsfesten hördes bara glada tillrop och beröm från gästerna. Alla verkade nöjda med både menyn, programmet och de vackra lokalerna.

Samtliga gäster kunde innan avfärd i foajén plocka med sig ett exemplar av Gillets jubileumsskrift, månne att läsa som nattlektyr?!