Kulturafton med Olle Zetterquist

Vi var många från Wermlands Gille som såg den intressanta filmen om Olle Zetterqvist ”Med ögon känsliga för blått” på Bio Roy den 19 jan i år. Till årets kulturafton var Olle inbjuden för att tillsammans med sina spelmansvänner, Mats och Torgny, berätta om och spela sin och släktens musik. Olle och Mats spelar fiol och Torgny gitarr. Mats spelade också några av låtarna på munspel. Vi fick lyssna på och njuta av många kända och mer okända folkvisor. Olle hade själv komponerat flera av visorna t.ex. Brooklyn hambo och Zara’s polska.

Eftersom Olle inte kan skriva (men läsa) noter spelar han in melodierna på band och skickar till sina spelarvänner, Lisbeth och Ylva, som skriver ned noterna. Vi fick se och höra historien om en fin gammal cello som varit med om några olyckliga ”fall” men reparerats konstfärdigt av Mats, som demonstrerade att cellon fortfarande fungerar. Vi tackar Olle och hans spelarvänner för en mycket uppskattad musikkväll.

Vi börjar kvällen med buffé
Olle i berättartagen
Torgny på gitarr
Mats med fiol