Utflykt till Styrsö 22 maj 2019

Ett glatt gillesgäng åkte från Saltholmen till Styrsö Bratten där vi samlades utanför Öbergska´s Café och kryddträdgård. Detta café har en intressant historia. Mellan 1820 till 1870 ägdes huset av Johan och Helena Öberg, som drev ett populärt värdshus med lönnkrog. Krogen blev under denna period också beryktat som smugglarnäste och det lär ha supits och slagits ordentligt på krogen. Från mitten av 1800-talet började rika fastlandsbor skaffa sommarhus på Styrsö och ön förvandlades från en ljusskygg avkrok till ett populärt utflyktsmål. Även krogen blev allt mer respektabel och efter 1970 byggdes en stor restaurangpaviljong, varmbadhus och kallbassäng. På 1890-talet tillkom hotell och restaurangen kunde ha 1000 matgäster. På 1920-talet började populariteten minska på grund av indragna alkoholrättigheter och på 1960-talet revs allt utom Öbergska huset.

Från Cafét vandrade vi genom Arbåresskogen upp till den högsta punkten på ön (57 m), Stora Rös, med bronsåldersröse och ett nybyggt sjömärke. Härifrån har man en strålande utsikt i alla väderstreck men inte under vår vandring då dimman låg tät. Från utsiktspunkten tog vi oss på fina naturstigar ned till restaurang Styrsö Skäret där vi avnjöt en superb lunch. Eftersom vädret inte var det bästa tog vi oss tillbaka till Styrsö Bratten via Skäretvägen där vi fick lite information om läkaren Peter Silverskiöld och hur han startade sanatorieveksamhet på Styrsös ostsida för att hjälpa och lindra vardagen för de många tuberkulossjuka. Denna verksamhet pågick från 1890-talet till slutet av 1940-talet. Därefter tog vi mycket nöjda ”Styrsöbåten” tillbaka till Saltholmen eller vidare till Stenpiren.

Vår utsikt vid båken Stora Rös
Så här är utsikten vid klart väder