Kulturafton 8 mars 2014

Årets kulturafton rönte stor uppskattning. Gäst var konstnären, fiolbyggaren, folkmusikanten Olle Zetterquist som berättade om sitt konstnärskap. Från en ”tragglig” tillvaro i Karlstad läroverk kom Olle och hans bror Jörgen till Slöjdföreningens skola i Göteborg där de som Olle sa: ” fick ägna sig åt precis det vi gillade” dvs. skapa i färg och form. Därefter fortsatte båda på Valand. 1950 flyttade bröderna med andra konstnärsvänner in i ”Kåken” i Landala, ett utdömt hus man egentligen inte fick bo i, men i 10 år blandades vardagsliv, skapande och inte minst musik, husbandet The Original Landala Red Hop Stompers bildades där. 

Efter sin utbildning kunde Olle försörja sig som konstnär. ”Det var kanske lättare på 50–60-talet med möjligheter till både stipendier och uppdrag för offentlig utsmyckning” fritt citerat från berättaren. Olles verksamhet som konstnär blandas med hans intresse för fiolbyggande och folkmusik. Som avslutning fick vi njuta av spelmanstoner från en bildkonstnär och två fd musiker från Göteborgs symfoniker. Låtar i folkton bl. a. några skrivna av Olles farfar ”Pappa Lars”

Lämna en kommentar