Kulturafton 9 mars 2015

Sätt dej här e litta stönn är ett bra tema för årets kulturafton. Visserligen är Stig Bergs text en kärleksvisa, men dess första strof kan nog beskriva en kväll med Wermlands Gille på Caroline Wijk som nu i flera år varit plats för värmländsk kultur. Vi började med kall buffé och stämningen steg snabbt liksom ljudnivån.

Kvällens gäst var Björn Sandborgh, en man med många strängar på sin lyra (gitarr). Hans civila karriär började med juridikstudier i Uppsala och slutade med befattningen som länsråd i Karlstad, men det var som trubadur, tonsättare, historieberättare och ordförande i Frödingsällskapet som han förnöjde oss. Redan under studieåren satte han musik till texter av halvstöllige poeter från sin hembygd och sedan har han bara fortsatt.

Björn inledde med Bygda mi av Axel Frithiofsson och sedan blev det andra egna tonsättningar till andra texter av Axel F, av Oscar Stjerne och av Stig Berg. Allt blandat med mängder av historier om mer eller mindre galna situationer i Värmland. Fröding kom också med och Björn berömde hans rytmiska diktning, som gör texterna lätta att tonsätta. De närvarande njöt i fulla drag av framförandet och applåderna blev långa och entusiastiska. En trevlig afton med god mat och en stor dos ”fölkmål”. Vad kan man mer begära av en kulturkväll med Gillet.

Lämna en kommentar