Kulturafton 10 mars 2018

Till årets kulturafton, som hade rekordmånga deltagare, hade Wermlands Gille besök av Göran Bryntesson från Mangskog i västra Värmland. Temat var Elis i Taserud, Arvikas kanske mest kända människa.  Vi fick höra ett flertal av Elis’ historier på äkta värmländska och kunde njuta av Elis slagfärdighet och hur han kunde driva med det mesta och de flesta men alltid med en stor portion humor. Görans bok ”Elis i Taserud 101 historier” är illustrerad med fantastiska bilder av Marja i Myrom. Vi fick också höra att den kända Taserudsstaken inte designades av Elis och hans bröder utan kom från Mellerud i Dalsland.

Göran Bryntesson deklamerade, sjöng och spelade egna texter bland annat från skol- och tjänstemannamiljö. Göran har en fantastisk förmåga att sätta ord på hur vi fungerar eller kanske inte fungerar så bra i olika sammanhang. Detta framkommer t.ex. i dikten ’Offentli tjänsteman’ som lyder:

Tänk hô möe dä ä som en inte begriper, en setter å lyssner, ä tösst, en kniper, egentligen skulle en fôll fråge, men da värker en dum, se dä kan en inte våge. Nej en får lôss att en förstår, å timmane går.

Tänk ha möe en töcker ä stôllet,
som bär iväg åt dä galne hôllet,
men en ôrker liksom inte protestere,
en hôller mä. Sen får en administrere
allt som en ha vûr mä å ställt te, sô dä ä jammen inte rart att dä ble som dä ble.

Att kvällen varit mycket lyckad framgick tydligt av den goda stämningen och de applåder Göran fick.

Lämna en kommentar